Sätila sand

Sätila, en pärla i marks kommun. Här hittar du spa, frisör, bank, restaurang, dagligvaruhandel men även Sätila sand. Här finner du en sandstrand med en ekbrygga som är en rekonstruktion av den gamla bryggan som fanns då Lygnern trafikerades av passagerarfärjan Isa. Bryggan är 170 meter lång och ägs av Sätila Byalag och började byggas 2002. Finansieringen har skett genom att privatpersoner och företag har kunnat köpa en egen bräda och fått sitt namn infräst i brädan.

Då slitaget på bryggan har varit mycket större än vad man ursprungligen räknade med. Ett omfattande renoveringsarbete startade därför 2019 och kommer att pågå under flera år i takt med att ny finansiering hittas tills bryggan når gott skick igen.

Här finns möjlighet att ligga och njuta av solen på stranden eller svalka sig under träden. Lygnern är en långgrund sjö, perfekt för nybörjaren att lära sig simma i, för barn att plaska vid strandkanten, för badälskaren, för motionssimmaren. Sjön passar för alla oavsett om man kom dit för att träna eller för att svalka sig en varm sommardag.

ISA är en ekonomisk förening som har båtturer men säljer även historieboken ”En resa tillbaka i tiden in i framtiden” beskriver hur det en gång var när ISA trafikerade Lygnern vid förra sekelskiftet samt hur den nya ISA blev till. Mycket intressant läsning med ingående och detaljerad information samt unikt bildmaterial.
Ni hittar mer på https://isaaflygnern.se/ 

Marken vid sjön ägs av allmänningen som består av antal markägare runt om i Sätila-

Nere vid Sätila sand håller även Sätila sportklubb till. Sätila Sportklubb är idrottsförening som bedriver verksamhet inom fotboll och boule och har funnits sedan 1928. Föreningen har ca 700 medlemmar varav ca 300 är aktiva. 

Förutom fotboll och boule driver sportklubben även:
* Sätila Camping 
* Dansbanan Lygnevi Loge
* Motionsspår med belysning 
* Uthyrning av kanot och kajak
* Strandkiosk vid Sätila Sand 
* Discgolfbana
* Minigolfbana

På hemsidan, https://www.laget.se/SatilaSK hittar ni mer information och kontaktuppgifter

I slutet av stranden ligger båtklubben

För den som inte vill bada, åka båt eller göra några av de andra aktiviteterna i direkt anslutning till Sätila sand kan istället vandra längst med sjön. Ledbrytarna har märkt upp ett flertal leder runt om i Sätila, ni hittar dem här; https://satila.se/vandringsleder/

Sätila Sockens Byalag bildades den 30 oktober 1999, och har enligt sina stadgar som syfte att ”byalagets syfte är att ta tillvara Sätilas och Sätilabornas intressen. Detta skall ske genom att byalaget arbetar med helheten, framtidsfrågor, utvecklingsfrågor, och för att skapa gemenskap” 
Stadgarna går att läsa här; https://satila.se/wp-content/uploads/2020/04/Stadgar-f%C3%B6r-Satilas-byalag-antagna-201912645.pd